De Beursvloer is een zeer succesvol concept om Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) te bevorderen. Het is een dynamisch evenement waarbij maatschappelijke organisaties en bedrijven elkaar vinden: dat is in een paar woorden de Beursvloer.

De Beursvloer is een plek waar middels vraag en aanbod vrijwilligerswerk wordt ‘verhandeld’. Bedrijven en serviceclubs ontmoeten in een informele en dynamische omgeving maatschappelijke organisaties. Het is een soort ‘speed-daten’: aanbieders en vragers vinden elkaar en vestigen in korte tijd een relatie. Die relatie kan ontstaan door het inzetten van arbeidskracht, kennis, middelen, faciliteiten of creativiteit. Met gesloten beurs, want wat de één in overvloed heeft, kan de ander vaak goed gebruiken.

De Beursvloer is een lokaal evenement en komt voort uit een landelijk concept, ontwikkeld door KPMG, Movisie en ABN AMRO Foundation (voorheen Fortis Foundation). De eerste editie werd in 1996 gehouden in de Amsterdamse Beurs van Berlage en sindsdien krijgt het – met succes – navolging in talloze gemeenten. Deelnemers aan de Beursvloer wordt gevraagd vooraf over hun vraag of aanbod na te denken en kenbaar te maken, met als doel: een goede match. Maar natuurlijk kunnen er ook spontane matches tot stand komen. Bij voorkeur is die match tweerichtingsverkeer. Want de meest duurzame relaties zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid.

Concept Beursvloer:

  • Een voetbalvereniging heeft hulp nodig bij een renovatie van de kleedkamers.
  • Een welzijnsorganisatie kan door bezuinigingen haar cliënten geen uitje meer bieden.
  • Een historische vereniging wil een boekje uitgeven, maar vindt geen fondsen.

Het is voor maatschappelijke organisaties steeds moeilijker om vrijwilligers en fondsen te werven. Een zorgelijke maatschappelijke trend, terwijl er veel kansen onbenut blijven. Bedrijven en Maatschappelijke Organisaties hebben elkaar veel te bieden, meer dan op het eerste oog vaak lijkt. De Beursvloer Enschede springt hier op in. De Beursvloer Enschede brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar door lokale bedrijven en serviceclubs te matchen met Maatschappelijke Organisaties. Of het nu gaat om onbezoldigd werk of het beschikbaar stellen van materialen, middelen of faciliteiten er is altijd een match te bedenken. Wat de één te bieden of over heeft, is voor de ander vaak zeer gewenst.

Als deelnemers aan de Beursvloer:

  • bevordert u de maatschappelijke betrokkenheid;
  • doet u nieuwe contacten op en realiseert u samenwerkingsverbanden;
  • raakt u geïnspireerd en heeft u vooral veel plezier

De gezamenlijke Rotary Clubs uit Twente zijn betrokken bij de Beursvloer. Iedere club “levert” mensen die betrokken zijn bij de uitvoering van dit initiatief.

Voor wie is de Beursvloer?
De Beursvloer Enschede is voor bedrijven en serviceclubs die zich betrokken voelen bij de Enschedese samenleving. En de Beursvloer is voor maatschappelijke organisaties die op zoek zijn naar ondersteuning.Voor meer informatie ga naar www.beursvloerenschede.nl.