Bedrijfsbezoek De Karelskamp

Bedrijfsbezoek De Karelskamp
oktober 18, 2024 admin
De Karelskamp in Almelo

Bedrijfsbezoek De Karelskamp in Almelo

Bij de Rotary Club Enschede Kwartier komen we op de meest uiteenlopende en bijzondere plekken. Dit keer waren we te gast bij De Karelskamp in Almelo. In de volksmond heet deze locatie “de gevangenis”. Zoals een goede gevangenis betaamt waren de voorbereidingen even grondig als het bezoek zelf. Niet alleen dienen alle bezoekers op voorhand de nodige gegevens aan te leveren, ook waren er strikte regels wat betreft de zaken die je mee mocht nemen en wat er in de kluisjes in de hal diende achter te blijven. Foto’s mochten er uiteraard en helaas niet gemaakt worden.

Bij De Karelskamp verblijven circa 182 gedetineerden en we kregen met recht een indrukwekkend kijkje achter de schermen. De Karelskamp is een gevangenis en eigenlijk is het een op zich staand “dorp” dat werd wel duidelijk.

Na deze rondleiding sloten we af met een diner bij restaurant Heins Haven. In deze lunchroom worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ook ex-gedetineerden van De Karelskamp klaargestoomd voor het horecavak. Nicole Löwik is bedrijfsleider van Heins Haven. Zij is de kartrekker van dit interessante en goede project. Naast een maatschappelijk project, is de lunchroom volgens Nicole Abbink ook een gat in de markt. “Als het lunchpauze is, lopen er hier honderden mensen over het asfalt. Die kunnen nergens heen, want er zijn helemaal geen faciliteiten op het bedrijventerrein. Met de komst van Heins Haven is dat er wel.”